måndag 23 april 2012

Det blir hörapparat

Hur har det nu gått med hörapparatsfrågan? Jo, i torsdags var jag, Christian och Natalie på Kantonspital i Luzern. Där har de en avdelning för hörseltester speciellt för barn. Välorganiserat och bra måste jag säga. Teknikern som utförde hörseltesterna talade Italienska och till diskussionen med doktorn hade de ordnat en tolk fast det behövdes inte eftersom vi kunde tala engelska.

Natalie fick först göra hörseltestet med hörlurar och pipljud så de kunde skapa hennes audiogram. De gjorde testet i form av en lek och Natalie var mycket sammarbetsvillig och uppmärksam. Det gjordes även ytterligare två tester där de satte några saker i öronen och mätte signaler. Efteråt fick jag och Christian höra vilka signaler som Natalie hör och vilka signaler hon inte hör. Det blev med ens klart för oss omfattningen av hennes hörselnedsättning, som klassas som medel. Vid de högre frekvenserna, där Natalie hör dåligt, hörde jag signalerna starkt. Natalie däremot behöver en mycket högre volym innan hon hör dessa. Ingen tvekan finns nu kvar. Hon behöver hjälp med hörseln och då ska hon naturligtvis få det!

Vi fick tala med doktorn, som även undersökte öronen på Natalie. Hon svarade tålamodigt på alla våra frågor och förklarade vad som kommer hända. Natalie kommer får prova olika apparater och inställningar av dessa till hon hittar den som passar bäst. Det finns även en persom som kommer att komma till skolan och informera läraren om situationen.

Om två månader vill doktorn undersöka Natalies hörsel igen. Beroende på orsaken till Natalies hörselnedsätting, finns det en risk att hörseln försämras. Om bakterieinfektionen är orsaken så kan detta ske, det observeras ofta på personer som haft pneumokockinflammation i hjärnan (meningit-hjärnhinneinflammation). En försämring sker i detta fall snabbt, inom månader. En annan orsak till hörselnedsättningen är medicinerna som Natalie fick under hennes sjukhusvistelse. En sådan hörselnedsätting bör inte försämras med tiden. De kommer undersöka detta närmare.


Inga kommentarer: